6 СЪВЕТА ЗА СПОКОЙНО ЕЖЕДНЕВИЕ


Много от нас приемат стреса в ежедневието като нормална част от живота. Да, казват, че стресът в малки дози е полезен, но  когато пренапрежението е системно и в големи дози, то нанася вреди на целия организъм. Нарушена концентрация, депресия, тревожност, безсъние, паник атаки, срив в имунната система, сърдечно-съдови проблеми-това са само част от  негативните последици за здравето, които прекомерният стрес може да причини. Какви стъпки можем да предприемем, за да направим ежедневието си по-спокойно?

1. Започвайте деня си с релаксиращ ритуал. Не ставайте рязко от леглото, а прекарвайте поне по 15 минути в легнало положение. Медитирайте, почетете някоя хубава книга или направете нещо, което ви е приятно и ви вдъхновява.

 

2. Приемайте здравословни храни, правете физически упражнения и си изградете пълноценен режим на работа и почивка. Ако се храните правилно, включвате редовно физически активности във вашето ежедневие, почивате достатъчно и пълноценно, това ще увеличи вашата енергия и издържливост и лесно ще се справяте с предизвикателствата на живота.

 

3. Сложете си граници. Научете се да казвате „не“ на нещата, за които нямате достатъчно време или не са ви приятни за правене. Това ще ви позволи да кажете „ДА“ на нещата, които наистина искате да направите.

 

4. Дайте си еднодневна почивка от съвременните технологии. Изключете лаптопа и мобилния телефон, спрете да проверявате и-мейла си и активностите в социалните мрежи. Ще останете приятно изненадани колко добре се отразява това на психиката.

 

5. Подхранвайте творческата си страна. Творчеството е мощен антидот на „прегарянето“. Опитайте нещо ново или възобновете заниманията си с любимото си хоби. Изберете дейности, които нямат нищо общо с работата ви.

 

6. Научете се как да се справяте със стреса. Когато се научите как да го контролирате ще можете ефективно да поддържате душевния си баланс.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *