5 СТЪПКИ ЗА САМОПОМОЩ ПРИ ПАНИК АТАКА


При паник атака в организма се случват редица биохимични процеси, но дори и да сме запознати с това какви точно са те и как протичат, надали ще облекчим състоянието си по време на пристъп. В такива моменти най-добре е да си помогнем сами. Ето как в 5 стъпки може да се справите с паническия пристъп:

 

1. Повтаряйте си, че паник атаката не е смъртоносна, няма да Ви нарани и нищо лошо няма да Ви се случи.

Паник атаката е  реакция на организма към някаква силна емоция. Припомнете си, че въпреки всички преживени пристъпи вие сте здрави.

 

2. Регулирайте дишането

Почти винаги при паник атака се получава т. нар. хипервентилация – не ни достига въздух и дишаме учестено. За да нормализирате дишането си, може да направите следното упражнение: поемате дълбоко въздух в продължение на 3 секунди, задръжте дъха си за 1 секунда и издишвайте бавно в продължение на 6 секунди. Опитайте се да дишате от диафрагмата и се съсредоточете върху издишването, тъй като тогава тялото се отпуска. Техниката е изключително ефективна и ще регулира дишането за няколко минути.

 

3. Отпуснете мускулите

На страхът и безпокойството по време на паник атака, мозъкът изпраща сигнал за опасност, в резултат на това тялото ни се подготвя за самозащита и мускулите се напрягат. Затова за да си помогнем и да намалим безпокойството, трябва да заблудим тялото и да се опитаме да отпуснем мускулите.  

 

4. Концентрирайте се върху външни обекти

Ужасяващите физически симптоми, при паник атака не са в резултат на някаква външна заплаха, затова по време на пристъп ние започваме да търсим причината в себе си и се концентрираме върху нашите вътрешните усещания. За да излезем от неприятното състояние трябва да превключим и да заменим вътрешните усещания с концентрация върху външни обекти. Какво може да направите? Може да се обадите на някого по телефона и да разговаряте, може да започнете да четете нещо или пък да започнете да записвате какви симптоми изпитвате в момента. Това ще ви разсее и паник атаката бързо ще отмине.

 

5. Работете с негативните мисли

„Имам болки в сърдечната област и сърцебиене, сигурно получавам сърдечен удар“ – това си го мисли почти всеки, който изпитва тези симптоми по време на панически пристъп. За да си помогнем трябва да опровергаем собствената си негативна мисъл и да я заменим с позитивна – „Сърцето ми е здраво, а тези физически симптоми са плод на въображението“.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *