ЙОГА ТЕХНИКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПАНИЧЕСКИТЕ КРИЗИ


Йога е много повече от прости упражнения, тя e съвкупност от физически, умствени и духовни практики, насочени към управлението на психичните и физиологичните функции на организма. Йога е чудесен начин за постигане на физически и емоционален баланс, за намаляване на напрежението, тревожността и контролиране на паник атаките.

С какви йога техники може да се отървем от пристъпите на паника? Ето най-лесните методи, които всеки може да практикува:

Дълбоко йога дишане

Когато почувствате силна тревожност и/или усетите първите признаци на паник атака, започнете т.нар. коремно или диафрагмено дишане. То може да се прави навсякъде, където и да се намирате. Коремното дишане насища дробовете с кислород и намалява нивата на адреналин в тялото, така нивото на тревожност спада и се овладява паническото разстройство. Как се прави коремното дишане? Отпуснете се и вдишайте дълбоко и бавно през носа, като се стремите да поемете въздуха с корема, а не с гърдите. Задръжте дъха си за няколко секунди, след което издишайте два пъти по-бавно през устата. Най-лесно може да се научите с помощта на двете си ръце. Поставете едната на гърдите, а другата на корема. При правилно изпълнение на техниката, ще виждате как ръката на корема ви се повдига, а тази върху гърдите не. Много е важно да вдишвате бавно през носа и да издишвате още по-бавно, без напрежение през устата. Опитайте се да издишате целия въздух, който сте поели. Дълбокото йога дишане ще нормализира пулса, ще ви успокои и ще блокира пристъпа на паника.

Медитация

Медитацията работи по основната причина за възникване на паник атаките. Тя намалява стреса и ви помага да се отпуснете и да се научите да не се подавате на страховете. Овладеете ли техниката на медитация вие ще намалите тревожността и пристъпите на паника. Как да се научите да медитирате? На първо място е важно да осигурите спокойствие на всички сетива, за да може тялото ви да се отпусне максимално. Изберете подходящо през деня време, когато няма да бъдете притеснявани от никого. Около вас трябва да е тихо и спокойно. Може да запалите ароматна свещ и да си пуснете релаксиращ музика. Най-разпространената поза за медитация е „поза лотос“, но ако не сте напреднали в йогата, тя няма да е подходяща за вас, тъй като ще предизвика дискомфорт. Затова застанете в удобна поза с изправен гръб, така че да не чувствате напрежение в крайниците и да сте максимално отпуснати. Затворете очите и започнете да броите наум бавно, например от 1 до 50. Предизвикайте въображението си и си представяйте всяко едно число изписано по различен начин. Дали ще е изписано с цветя, дали ще издълбано в морския пясък, решете вие. Наслаждавайте се на преживяването. Когато стигнете до последното число, отворете очите си бавно и не бързайте да се движите. Осъзнайте себе си и всичко около вас.

Силата на мисълта

Йога ни учи, че мислите на човек притежават огромна енергия. Затова, когато получите паник атака, си припомнете предишна ситуация, когато сте успели да се справите с пристъпа. Повтаряйте си, че и този път нищо лошо няма да ви се случи и всичко, което става в момента, е плод на грешни сигнали, които мозъкът изпраща на тялото. Това ще ви даде сила да се справите и този път. В мига, в който осъзнаете, че не сте застрашени и всичко е наред със здравето ви, паник атаката ще спре. Опитайте се да промените мисленето си като цяло. Анализирайте сами себе си и всеки път, когато в съзнанието ви изникне лоша, натрапчива мисъл, която провокира у вас стрес и тревожност, помислете си за нещо положително и го визуализирайте. Сами трябва да излезете от блатото на негативните мисли.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *