5 НАЧИНА ДА ОВЛАДЕЕМ ДИШАНЕТО ПРИ ПРИСТЪП


Учестеното дишане или т.нар. хипервентилация може да се разглежда като симптом на паническа атака, както и да е причина за нейното възникване. Над 60% от случаите на пристъпи на паника са придружени от хипервентилация. Въпреки, че в такива ситуации човек изпитва чувството, че не му достига кислород, всъщност в организма му се случва точно обратното – има излишък от кислород. По време на учестено дишане, тялото се пренасища с кислород, а въглеродният диоксид е в недостиг.  Тези химични промени водят до неприятни симптоми като замаяност, гадене, изтръпване на ръцете, сърцебиене, задух, увеличено изпотяване, сухота в устата, болка в областта на гърдите и др. Как може да се справите с хипервентилацията?

  1. Започнете да дишате в хартиена торбичка, а ако нямате в себе си, може да дишате в дланите си. Когато дишате възхухът, който издишвате, вие насищате кръвта с въглероден диоксид и по този начин състоянието ви се нормализира. С дишането в торбичка обаче трябва да се внимава, затова направете 10 вдишвания, след което направете почивка от 15 секунди. При необходимост повторете процедурата.
  2. Задръжте дъха си колкото се може по-дълго. Опитайте се да издържите поне 10-15 секунди. Повторете упражнението няколко пъти за да се справите с хипервентилацията.
  3. Започнете бързо ходене или тичане, като вдишвате и издишвате само през носа. Това ще облекчи състоянието ви.
  4. Намалете броя на вдишванията. Опитайте се да не вдишвате повече от 10 пъти в минута. Контролирайте дишането, то трябва да е спокойно и плитко.
  5. Вдишайте през носа и издишайте през устата със свити устни. Представете си например, че изстудявате лъжица със супа. Нека издишването на въздуха продължи колкото се може по-дълго.

Страхът и безпокойството винаги са свързани с промяна на дишането. Затова основната задача е да се опитате да се успокоите. Съсредоточете се и се опитайте се да игнорирате това, което ви се случва. Концентрирайте се върху някой приятен спомен или си представете как лежите на мека зелена поляна и слънчевите лъчи ви галят по лицето. Важно е да отвлечете вниманието си от проблема, вие изберете как.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *