РЕЖИМЪТ:КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПАНИК АТАКИТЕ


Има рискови фактори, които влияят негативно на психичното ни състояние, затова страдащите от паническо разстройство е необходимо да обърнат сериозно внимание на своя режим, хранене и физическа активност.

Сън

Липсата на достатъчно сън влияе неблагоприятно на функционирането на мозъка и е един от основните фактори, които повишават нивата на стрес в организма. Проучвания показват, че когато човек не се наспи достатъчно, в кръвта се освобождава значително по-голямо количество хормони на  стреса, което играе главна роля в развитието на паник атаки. Затова, за да поддържате благосъстояние и за добро психично здраве, ставайте и лягайте по едно и също време и си осигурете здравословен сън с продължителност поне 8-9 часа на ден. Имайте предвид, че най-благорприятното време за сън е от

20-22 часа до 6 сутринта.

Хранене

Нездравословното хранене влияе на тревожността, затова за да намалите риска от възникване на паник атаки е добре да спазвате следните правила:

  • Хранете се по 3-4 пъти на ден, за предпочитане по едно и също време

  • Намалете приемът на сладки, мазни и солени храни и забравете за заведенията за бързо хранене

  • Хранете се балансирано и наблягайте на пресни плодове и зеленчуци, ядки, пиле и риба, които ще снабдят организма ви с ценни витамини, минерали и омега-3 мастни киселини

  • Избягвайте да се храните късно вечер и не пре

  • яждайте на вечеря

Лоши навици

Злоупотребата с кофеин, пушенето и алкохолът оказват пряко въздействие на нервната система. Колкото по-често посягате към вредните навици, толкова по-податливи ставате на стрес, емоционални раздразнения и промяна в настроението. Затова ако е възможно ограничете до минимум тютюнопушенето, алкохола и напитките, съдържащи кофеин (кафе, чай, кола и др.). За ободряващ ефект може да използвате билки като лайка, мента и жълт кантарион. Забравете и за енергийните напитки, които със своето високо съдържание на кофеин и захар, провокират безсъние, стрес и тревожност.

Липса на физическа активност

Заседналият начин на живот допринася за натрупването на физически и психически стрес и човек става неспокоен, импулсивен и несигурен. Физическата активност е от съществено значение за всеки, който страда от пристъпи на паника, тъй като тя не само укрепва организма, но го освобождава от негативните емоции и стреса. Спортът и активното движение ще насърчат тялото ви да произвежда повече серотонин, който ще подейства като естествен антидепресант и ще ви направи по-спокойни и по-уверени. Препоръчителни спортове са йога, плуване, бягане, колоездене, танци, тенис и др.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *