ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАНИК АТАКИТЕ?


Тревожността не е уникална за хората, тъй като съществува и при животните. Тя има своя биологичен субстрат и за това е обект на сравнителната билогия. За да разберем как да си помогнем, е добре да знаем какво стои зад усещането наречено тревожност. Дали реакцията на тревожност е постоянно усещане с времнни обостряния, дали е изпразване под формата на т.нар. панически атаки, дали началото й е провокирано от някакво събитие, дали се изразява с различни психологични феномени, за настоящето изложение няма никакво значение. Ще пренебрегнем диагностичния еклектизъм и ще обединим всички феномени на тревожността под името „тревожност“, тъй като билогичните механизми на тревожността са едни и същи.

В тази статия ще покажем как са били лекувани хората през вековете, как се е стигнало да съвременното лечение и защо то не постига кой знае какви резултати. След последното изречение не трябва да се чувствате обречени, а напротив мотивирани да разберете къде е проблемът и как да се справите. Съвременното лечение на тревожността ви предлага по скоро изпадане в зависимост на психологически интеревнции, т.нар. психотерапия и лекарства, които покриват симптомите, но не решават проблема.

Разбирането за тревожността през цялата писана история не се е променило много. От Древна Гърция до днес терминологията се подменя, но обяснеието си остава едно и също.  За това първо трябва да преодолеем тази терминологична дъвка.

В древна Елада за означаване на тревожност  и особено на кризите, влиза терминът „истерия“, който идва от думата матка (hystera), най-вероятно защото това състояние се е приписвало само на жените. Вярвало се е, че „истерично“ поведение (вид паника) всъщност е било причинено от матката, която ако остане неудовлетворена, започва да се движи из тялото и запушва различни канали, включително и дихателните. Тези предположения са направени от философите на онова време, които са били мъже и по-конкретно от Платон. Съществувало е и предположението за наличието на „женска сперма“, която се съхранява в тялото и при липса на сексуален контакт се превръща в отрова и кара жените да се държат по странен начин. Сексът естествено се е смятал за лек.

Терминът „паника“, обаче е дошъл от вярванията, че паническите атаки са причинени от Бог Пан. Според митовете, Бог Пан е бил получовек-полукоза и е причинявал страх, викове, терор и страдания. Бил е закрилник на овчарите, но е плашел нимфите, които са присъствали във фантазиите им. Отново се загатва за връзката на симптомите на паника с липсата на секс. И отново лечението е секс. Вярва се, че Бот Пан е научил овчарите да мастурбират.

Надникваме в средновековието – времето на вещиците и Светата инквизиция. В този период паническите кризи са били много драматични. Вярвало се е, че симптомите на паника при тези примитивни хора са причинени от „бесове“ и тези хора са обсебени от дявола. Забраните на църквата са водели до сексуална депривация, особено сред простолюдието, което е задържано да съществува на едно примитивно ниво чрез каноните и религиозната догма. Лечението е подлагане на жестоки мъчения и изтезани, включително и горене. Но това лечение е за свещеника садист, както се казва днес „терапия за терапевта“. Садистичните ритуали на Инквизицията демонстрират това. Лечението на „свещенослужителите“ се е състояло в самобичуване и други ритуали на самоизтезания, може би за това при тях няма описани симптоми на тревожност и паника.

Отиваме във Викторианската ера, време скучно, но и откачено. Проявите на тревожност си остават същите, както в древността, разпознават се предимно при жените, но вече засегнатите са възприемани като луди, разбирайте „болни“, а методите на лечение се променят. Ако Гърците съветват „оправай се сам“, средновековният „терапевт“ се упражнавя над „жертвата пациент“, за да разтоварва собственото си сексуално напрежение. През този период свещеникът-садист се замества от загрижения доктор. Пациентката е завеждана в местно лечебно заведение, където е лекувана с електрошокове и дори лоботомия /оперативно отстраняване на част от мозъка/. Съвсем в края на периода се въвеждат и други методи за лечение, които днес са модерни приложения в лечението на тревожност и паника, такива са хипнозата и психоанализата. По това време е измислен и вибраторът. Всъщност лечението е ставало чрез масажиране на половите органи на жената от лекар или акушерка. И понеже ръцете им се изморявали, са изобретили вибратора /не е смешно, тази история ще ви я разкажем в друга статия/.

19-век дава началото на измислици и изобретения. 19-век е един период, в който започва буквално една надпревара в създаването на теории, определения и диагнози. Появяват се понятията невроза, сърдечна невроза, тревожна невроза и какво ли не още. Морис Кришабер (1836-1883 г.)- унгарец, специалист по уши-нос и гърло въвежда наименованието „сърдечна невроза“, т.е. болест която се отнася до нервите и води до соматични смущения, без връзка с психиатрично разстройство. Това обяснение на тревожността със соматизацията, заприличва на медицина. Фройд набира скорост и се опитва „научно и биологично“ да обясни тревожността и връзката й с нагоните. Освен това вече се знае, че тревожността не е само болест на жените.

Инерцията преминава в трайна тенденция и в 20 век се ражда психофармакологията. Антидепресантите и бензодиазепините, кой-кого? Този период съвпада с регистрирането на трицикличните антидепресанти. През 1950 година се разработва първият антидепресант Имипрамин, представен от д-р Фрейхан от Университета в Пенсилвания на първия международен конгрес по неврофармакология в Рим. Фармацевтичната компания ЦИБА го регистрира през 1959 г. и инвестира в проучвания и маркетиране на ефективността му.  Антидепресантите са източник на огромни приходи за фармацевтичната индустрия. Високото ниво на заболеваемост и съответно на болестност, правят този пазар много привлекателен за фармацемтичните компании. Започва надпревара в търсенето на молекули с антидепресивни свойства. Увлечени в конкуренцията да промотират ефекта на своите лекарства, фармацевтичните компании отричат всичко, което се изправя на пътя им.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *