ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО – ДОБЪР НАЧИН ДА СЕ СПРАВИМ С ПАНИК АТАКАТА


Всеки, който е изпитвал паник атака, знае колко страшни са мислите, които нахлуват в съзнанието ни и ни заливат като цунами: „Ще умра!“, „Ще припадна“, „Ще полудея!“, „Получавам инфаркт!“ и т.н. Ужасът, който ни обзема и страхът от собствените ни мисли подхранват още повече паниката. Това допълнително изостря симптомите, които усещаме и утежнява състоянието ни. Обикновено колкото и да се опитваме да не мислим за това, което ни се случва по време на пристъп, не можем да накараме съзнанието си да се „изключи“ и да отблъсне паническите мисли. Затова един от най-добрите начини за справяне с паник атаките е да се опитаме да си отвлечем вниманието. Концентрирайки се върху това, което ни заобикаля, което се случва около нас, ние ангажираме ума си и заместваме неконтролируемите ужасяващи мисли. По този начин паник атаката утихва бързо и състоянието ни се нормализира.

 

Ето няколко примера:

 

1. Ако пътувате в автобус или кола, гледайте през прозореца и започнете да броите например белите или сините коли, които преминават покрай вас. Или разглеждайте и четете всички рекламни билборди по пътя. Може да търсите и любима цифра или да пресмятате общия сбор от цифрите в номерата на автомобилите. Изборът е ваш!

 

2. Ако сте навън, започнете да разглеждате хората около вас. Фокусирайте се върху детайлите: обърнете внимание на обувките, облеклата, прическите и т.н. Може да си измисляте история за всеки човек, който виждате, какво работи, къде живее, нека въображението ви се развихри. Например: Този тъмнокос мъж е в изискан син костюм, бяла риза и тъмно синя вратовръзка на райета. Обувките му са черни, носи чанта за документи. Може би е адвокат или мениджър на голяма фирма. Добре устроен е с красива жена и 2 деца – момче и момиче. Имат куче-голдън ретривър и често пътуват в чужбина.

 

3. Започнете да решавате прости математически задачи: 3х9, 6х6, 81-23, така неусетно мислите ви ще се изместят и паник атаката ще отшуми.

 

4. Ако сте сам/а, сипете си една чаша вода и започнете да я пиете бавно на глътки. Фокусирайте се върху водата, усещайте всяка глътка и проследете пътя, по който минава през тялото ви.

 

5. На работното място ще ви помогне концентрацията върху заобикалящите ви предмети: бяла закачалка, етажерка с 5 рафтчета, кафяво бюро, върху него отворен лаптоп и чаша за кафе, черен моливник с химикали, кламери и цветни листчета. Продължавайте докато симптомите на паник атаката отшумят.

 

6. Хуморът е чудесно лекарсто, затова в момент на паник атака, макар и да е сложно, опитайте да се разсеете с нещо смешно. Спомнете си за някоя комична ситуация или за някой виц. Усмивката може да изгони всеки неприятен симптом!

 

7. Хванете в ръцете си някои малък предмет – играчка, кутийка, запалка, тиксо, смачкан лист или каквото имате под ръка. Прехвърляйте предмета от ръка в ръка. Движенията на пръстите и ръцете ангажират мозъка и ви помагат да се отпуснете. Ако паник атаките ви навестяват често, най-добре е да си набавите анти-стрес топка.

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *