КАК ДА ПРОМЕНИМ НЕГАТИВНИТЕ МИСЛИ?


Често в основата на паническите пристъпи стои страхът и онези натрапливи негативни мисли, провокиращи голяма доза тревожност и безпокойство. Затова едно от първите неща, които трябва да постигнат засегнатите от паническо разстройство и депресивни състояние, е да се опитат да променят мисленето си и да предприемат първата и най-важна стъпка, която ще служи като отправна точка. Това става трудно, затова се изисква голямо желание и упоритост. За начало трябва да се опитаме да заменим всяка негативна мисъл, с положителна. Ето няколко примера:

 Негативна мисъл:  Ако се кача в автобуса и ми стане лошо? Какво ще правя? Хората ще ме видят, ще се притеснят и аз ще се почувствам ужасно

Положителна мисъл: Ако се почувствам зле, ще сляза на първата възможна спирка и ще повървя пеш. Всичко ще е наред.

Негативна мисъл: Ами ако получа паник атака? Уплашен/а съм.

Положителна мисъл: Вече съм получавал/а паник атаки и знам, че те няма да навредят на физическото ми здраве. Приемам това, което се случва и не се страхувам. Ако получа паник атака, няма да й обърна внимание и така тя няма да ми повлияе.

Негативна мисъл: Няма да ми е забавно на рождения ден довечера, не искам да ходя.

Положителна мисъл: Сигурно ще бъде много забавно довечера на рождения ден. Нямам търпение да отида.

Негативна мисъл: Никой никога няма да ме обича. Ще си умра сам/а.

Положителна мисъл: Там някъде ме чака голямата любов. Колко ли ще е хубаво като я намеря.

Не забравяйте, че тревожността е емоция. Вътрешното безпокойство започва с някаква отрицателна мисъл, най-често от рода на: „ако се случи…“, „какво ще стане…“, от която следват логически предположения, водещи до безпокойство и страх. Започваме да водим вътрешен диалог за това какво се случва в момента, какво се е случило в миналото и какво ни очаква за в бъдеще. Това засяга нашето настроение, възприятие и общо отношение и попадаме в омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Но както сами си предизвикваме това състояние, така и сами можем да излезем от него. Контролът е в нашите ръце и ние най-добре можем да си помогнем и да се справим с тревожността. Всеки път, когато в съзнанието ни изникне отрицателна мисъл, трябва да си задаваме въпроса: Къде е доказателството, че това е така? Това винаги ли е вярно? Запомнете: думите ни имат невероятна сила! Нека се опитаме да преобразим мислите си:

● Какво ще стане ако успея да се справя с паник атаките?
● Какво ще стане ако този път ми хареса да летя със самолет?
● Какво ще стане ако спра да се тревожа за всичко?
● Ако си намеря по-добра работа от сегашната?

Когато задаваме въпросите по този начин, в съзнанието ни изникват положителни отговори, което предизвиква у нас удоволствие. Най-важно е да разберем, че причината за постоянното безпокойство е в самите нас. Когато очакваме най-лошото, тази мисъл се превръща в генератор на негативни реакции в нашето тяло. Затова нека да положим усилия и да си поставяме цели и да ги постигаме. Това е начинът, по който можем да превърнем отрицателната енергия в положителна. Без значение от пола, възрастта, социалното положение, ние сме тези, които движим собствения си живот. Ако вярваме, че можем да направим нещо, то със сигурност вероятността да успеем е голяма. Повярвайте в себе си! Трябва да си кажете, че сте напълно способни да постигнете всичко, което искате. Само след като сте придобили увереност, ще започнете да правите истинските стъпки, с които смело ще крачите към осъществяването на желанията. Ще бъдете изумени колко далеч може да стигнете и какво удоволствие ще изпитате по пътя. Но не забравяйте, че трябва да бъдете търпеливи. За да се сбогувате с паник атаките отнема време. Когато разберете истинската причина за възникването на тревожността, се опитайте да туширате източника. Вложете цялата енергия, с която преди сте хранили страховете си в това да миниманизирате безпокойството. Ако не позволите на тревогата да ви плаши, тогава ще видите, че тя няма да ви навреди. Така ще се научите да предотвратявате паническите пристъпи. Вие и само вие може да се справите с тревожността и депресията! Когато промените мислите си, тялото ви ще реагира и ще се освободи от негативизма!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *