КАКВО ОТКЛЮЧВА „ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ“?


Голямо депресивно разстройство (ГДР), познато още и като „голямата депресия“ е сериозно психично заболяване, в което чувствата на тъга, униние, неудовлетвореност или загуба оказват съществено влияние на ежедневието на човека в продължение на няколко седмици или месеци. Около 16% от населението най-малко веднъж в живота си е било засегнато от пристъп на депресия. Причините за възникването на голямото депресивно разстройство не са точно определени, но съществуват различни хипотези за това кои са предразполагащите фактори, които провокират болестта. Проучвания показват, че рискът от „голямата депресия“ е по-голям за жителите на развитите страни и най-вече за живеещите в големите градове и мегаполисите. Забързаният живот, високите социални и професионални изисквания, пренаселеността и повишените нива на стрес предразполагат за развитието на психични разстройства. Застрашени от депресивни състояния са и безработните, живеещите в неблагоприятни условия, хората със затрудено финансово състояние, работещите монотонна работа, както и хората, ангажирани с напрегната умствена работа, свързана със значително психическо натоварване. Често провокиращ фактор за възникване на „голяма депресия“ е тежко заболяване, загуба на близък човек, развод или раздяла, уволнение, физическо или емоционално насилие, социална изолация. С повишен риск от развитие на болестта са и генетично обременените, чиито близки роднини са засегнати от депресивни разстройства. Съществува теория, че застрашени от отключване на болестта са хора, които са малтретирани в детството си, тъй като те имат повишени нива на хормона на стреса- кортизол, вследствие на преживения физически и психически тормоз. Установено е, че депресията се проявява почти два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, въпреки, че тази тенденция в последните години се нарушава. Любопитно е да се отбележи, че болестта се среща сравнително често и сред хомосексуалистите и транссексуалните.

Съвременната теория за появата на депресивните състояния включва комбинация от вътрешни (наследственост, насилие в детска възраст и др.)  и външни фактори. При предразположените към депресивни разстройства всеки външен фактор, който провокира силен стрес, може да отключи развитието на голяма депресия.

Класическите симптоми на голямото депресивно разстройство са:

 • изкривено възприемане на реалността

 • постоянна умора и липса на енергия

 • затруднена концентрация

 • нерешителност

 • ниско самочувствие

 • лошо настроение и раздразнителност

 • чувство на безпомощност, безполезност

 • постоянен песимизъм

 • загуба на интерес към неща, които преди са доставяли удоволствие

 • проблеми със съня, безсъние

 • резки промени в апетита, загуба на тегло

 • мисли и опити за самонараняване, самоубийство.

Хората, които не са се сблъсквали с голямата депресия трудно разбират сериозността на заболяването и често определят психичното разстройство като „лошо настроение“. Но болестта е много повече от обикновена тъга. Изследвания показват, че вледствие на депресията настъпват дълготрайни промени в биохимията на мозъка, което води до общ спад на мозъчната дейност. Пациентите с психични разстройства често срещат неразбиране и критики за слабост на характера, но трябва да сме наясно, че обикновено засегнатият от депресия не е в състояние да промени мисленето си и да си помогне сам. Затова всеки страдащ от депресивно състояние трябва да потърси специализирана помощ, защото без адекватно лечение депресията има тенденция да се влошава, дори и на моменти да има епизоди на временно подобрение.

Източник „Осъзнатият път през депресията-Как да се избавиш от хроничното униние“

 

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *