ЗА НАТРАПЛИВАТА НЕВРОЗА И ВСЕМОГЪЩЕСТВОТО НА МИСЛИТЕ


Натраплива невроза (обсесивно-компулсивно разстройство/ОКР) е състояние, което се характеризира с натрапливи мисли (обсесии) и натрапливи действия (компулсии) и почти винаги предизвиква безпокойство.

Тревожността и безпокойството в една или друга степен са общи за всички хора. Но понякога всичко това излиза извън контрол, причинявайки психическо разстройство. Често симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство могат да възникнат съвсем неочаквано за човек, на фона на равномерно и спокойно състояние. Противно на здравия разум, много често засегнатите от натраплива невроза са суеверни по сходен начин и изпълняват ритуали, предназначени да ни застраховат от неприятности – тръгване с десен крак, почукване на дърво, плюене в пазвата, дърпане на ухото, почуване по главата и др. Натрапливата невроза ни дава най-недвусмисленото дозазателство за това, че всемогъществото на мислите продължава да съществува, при нея резултатите от този примитивен начин на мислене са най-достъпни за съзнанието. Обсесивно-компулсивно разстройство обикновено възниква у свръхотговорни, подчертано взискателни към себе си личности. Болестта е на четвърто място по разпространение, като се среща толкова често, колкото астмата и диабета. Характерно за натрапливите мисли и действия е, че те възникват противно на разума, волята и чувствата на пациента и съществува противопоставеност на неговата ценностна система.
Страдащият от натраплива невроза е погълнат от обсесивни мании, пораждащи действия, които пречат на нормалния му живот. Съзнанието му постоянно ражда нежелани страхове, мисли и образи, които причиняват тревожност, а натрапливите действия и ритуали служат за намаляване на безпокойството. Заблуждаващите мисли и ритуали ангажират невротика, като това влияе негативно на работата и социалния му живот. Натрапливите ритуали могат да са разнообразни и да включват както умствена дейност, така и физически действия: повтаряне на определени думи, словосъчетания, дори стихове, молитви или повтаряне на дадено действие най-често определен брой пъти. Страдащите от натраплива невроза осъзнават, че тези защитни ритуали са нелогични и обикновено се опитват да ги скрият. Някои се страхуват, че подобни симптоми са признак на лудост.

Често срещани примери за обсесии на хора с натраплива невроза (обсесивно-компулсивно разстройство / ОКР):
– страх от заразяване чрез контакт с човек или предмет
– прекомерна загриженост и съмнения дали даден електроуред е изключен, дали прозорецът е затворен, вратата заключена и др.
– мания за чистота и подреденост
– броене на тротоарни плочки, преминаващи бели коли и т.н.
– необясним страх от неприятности и инциденти
– мисли за извършване на негативни/неприлични действия – насилие, желание да се удари някой, да се извика нецензурна дума и др.

 

Примери за последващи действия при натрапливите мисли:

– многократно измиване на ръцете, къпане и прекомерно ползване на антибактериален сапун;
– избягване на контакт с дръжки на врати, кранчета на мивки и др. потенциални „замърсители“
– многократна проверка на ключалките, прозорците, електроуредите и т.н.

– често, старателно и детайлно почистване на помещенията
– избягване на ситуации, които предизвикват страх и тревожни мисли.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *