За есенната депресия и начините за нейното преодоляване


Според психолозите октомври и ноември са може би най-депресиращите месеци от годината. Сиво и мрачно е, слънчевите дни са все по-малко и настроението се разваля заедно с времето. Психо-емоционалното ни състояние е нестабилно, почти през целия ден сме сънени, демотивирани, ставаме по-раздразнителни и меланхолията се насажда трайно в нас. Главната причина за възникване на есенната депресия е влиянието на околната среда върху тялото. Денят става по-кратък, температурите се понижават и организмът ни често страда от недостиг на витамини. Намалената слънчева светлина пряко влияе на нивата на серотонин, а с това се засягат настроението, съня и сексуалната активност. Все пак не всяко лошо настроение означава, че страдаме от депресия.

 

Какви са симптомите на „есенната депресия“?

 

 • постоянна тревожност и ирационално безпокойство

 • изразена апатия и ленивост

 • хронична умора

 • забавяне на мисленето и липса на концентрация

 • раздразнителност и лесна обидчивост

 • липса на желание за общуване

 • често главоболие

 • нарушения в храносмилателната система

 • смущения в съня

 • намалено самочувствие и чувство на безполезност

 

Според учените есента и депресията са взаимосвързани събития. Тяхната зависимост се обяснява със сезонността на психофизиологичните промени в организма. В допълнение има няколко причини, които провокират развитието на болестта през есента. Основните „виновници“ са:

 • наследственост – генетична предразположеност към депресии и лесна промяна в настроението

 • липсата на невротрансмитери – веществата, от които зависи добрата работа на нервната система и регулиращи емоциите

 • някои соматични патологии, нарушаващи функциите на централната нервна система, щитовидната жлеза или провокиращи метаболитни нарушения

 

На депресията не трябва да се гледа като на слабост на характера. Това е заболяване, което понякога изисква специализирана помощ, тъй като може да доведе до влошаване качеството на живот.

 

Как може да се справим с есенната депресия?

 

Преразгледайте хранителния режим

Сега не е времето да се измъчвате с диети за отслабване. Недостигът на ценни вещества като витамини, минерали и протеини, в комбинация с емоционалния стрес, които задължително се появява като отговор на ограниченията, са идеална предпоставка за възникването на депресията. Включете в менюто си храни, които са естествени антидепресанти и ще подобрят настроението ви: сирене, месо, риба, гъби, банани, сушени плодове, зърнени култури, ядки, шоколад, млечни продукти.

Намалете до минимум кофеиновите напитки, заменете ги с прясноизцедени сокове от грейпфрут, портокал, мандарина, морков.

Използвайте билки, които подобряват функцията на нервната система – жълт кантарион, липа, мащерка, глог, валериана.

Ограничете алкохола, тъй като той утежнява депресивното състояние.

 

Осигурете си качествен сън

Вечеряйте поне 2 часа преди да си легнете. Проветрявайте редовно спалнята и през нощта поддържайте температура около 20°С, осигурете си удобни матрак и възглавница. Опитайте се да лягате и ставате по едно и също време. Забравете са емоционалните филми и предавания преди лягане. Може да улесните заспиването с топла баня и успокояващ чай.

 

Увеличете физическата активност

Тичайте, правете дълги разходки и походи, плувайте, запишете се на йога или на танци. Футбол, волейбол или баскетбол с приятели също е прекрасно решение.  Тялото ви ще се отблагодари с добро настроение за всеки час прекаран в залата, на игрището или сред природата. Активните движения ускоряват притока на кръв към мозъка и подобряват обмяната на веществата.

 

Доставяйте на организма си витамин D

Връзката между нивата на витамин D и депресията е доказана през годините. Това е витаминът, който влияе на доброто настроение и паметта. Проучвания показват, че хората с дефицит на витамин D3 в организма (тази форма, която получаваме от слънчевата светлина), са 11 пъти по-склонни към депресивни състояния. Затова използвайте всеки слънчев ден, за да прекарвате повече време навън. Оптималните нива на Витамин D осигуряват добро настроение и предпазват от депресия.

 

Избягвайте „дразнителите“

Стресовите ситуации са ваш враг, затова по възможност избягвайте всичко, което ви стресира. Ако в работата ви е прекалено натоварено, опитайте се да прехвърлите част от задълженията си или си вземете почивка. Научете се да се разсейвате от нещата, които ви правят раздразнителни. Отлагайте срещи с хора, които са ви неприятни и не поемайте ангажименти, които трудно ще спазите.

 

Осигурете си положителни емоции

Най-вероятно ви се иска да си стоите в къщи, да се заравяте в мрачните си мисли, да се самосъжалявате и да страдате колко сте самотни. Но това никак няма да ви помогне! Затова си облечете цветни, ярки дрехи, обадете се на приятелите си и излезте навън да се забавлявате. Поглезете се, направете си СПА процедури, купете си нещо, което ще ви ощастливи, отидете на кино на забавна комедия. Прекрасно решение за жените е да експериментират с нова прическа или цвят на косата. А за да не сте самотни вкъщи, може да си вземете домашен любимец. Грижите са него ще ви откъснат от негативните мисли. Купете си нещо за дома, което ще ви осигури комфорт и положителна емоция. Най-важно е да се усмихвате!

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *